Over de schietvereniging Flobert

Ben je op zoek naar een gezellige schietsportvereniging? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Onze vereniging bestaat al sinds 1978 en heeft een schietaccommodatie in Hoogvliet met een 8-tal schietbanen.

Binnen onze vereniging wordt hoofdzakelijk met vuurwapens geschoten. Diverse disciplines behoren tot de mogelijkheden. Zowel klein- als groot- kaliber pistool, revolver en geweer, maar tevens is het mogelijk om met luchtdrukwapens te schieten.

Omdat we met vuurwapens schieten is veiligheid van het grootste belang, iedereen die begint met de schietsport zal dan ook enkele veiligheidstrainingen moeten doorlopen, alvorens hij of zij zelfstandig de schietbaan op mag.

Sportschieten is een sport voor perfectionisten. In Nederland wordt de schietsport door bijna 40.000 schutters beoefend. De sport kan zowel door jong als oud beoefend worden, al wordt vaak voor het schieten met vuurwapens gewacht tot de volwassen leeftijd bereikt is. Om goede resultaten te behalen bij het schieten, moet je beschikken over een goede conditie, lichaamsbeheersing en concentratievermogen. Daarnaast zit de uitdaging in het feit dat deze eigenschappen keer op keer aangewend moeten worden om telkens weer een perfect schot af te geven. Wedstrijd series bestaan vaak uit enkele tientallen schoten.

In de statische schietsport wordt geschoten op papieren doelen (de roos) welke verschillende ringen heeft. De binnenste ring geeft het hoogste aantal punten maar is tevens het kleinst. Deze vorm van schietsport kan zowel beoefend worden met klein- of groot-kaliber wapens, geweren pistolen en revolvers, in zowel staande, liggende of geknielde positie. Elk met hun eigen discipline en regels.

De term klein-kaliber en groot-kaliber zijn afgeleid van de maat van de kogelpunt, deze wordt veelal in inches weergegeven. (1 inch = 2,54 cm). Onder klein kaliber vallen alle randvuurpatronen kleiner dan 0.22 inch. Over het algemeen wordt hier de .22 lr patroon mee bedoeld, veel mensen kennen deze patroon ook wel als 6 mm.Alles daarboven valt onder de categorie groot kaliber, dit betreft dan enkel nog centraalvuurpatronen. Voor vuistvuurwapens zijn dit kalibers als 9mm, .38 special, .357 magnum, .45 ACP, etc. De geweer kalibers worden vaker op verschillende manieren aangeduid. Bijvoorbeeld .223 remington wordt ook wel aangeduid als 5.56x45 mm NATO, in de praktijk dezelfde patroon, de NATO benaming geeft hier aan dat het een door de NATO gestandaardiseerde patroon betreft.

Enkele voorbeelden van disciplines zijn:

  • Sportpistool (vuistvuurwapen, klein kaliber)
  • Meesterkaart licht (vuistvuurwapen, klein kaliber)
  • Meesterkaart zwaar (vuistvuurwapen, groot kaliber)
  • Militair pistool (vuistvuurwapen, groot kaliber)
  • Klein kaliber geweer
  • Militair geweer
  • Historisch wapen (pistolen en geweren, zwart kruit basis)
  • Parcours schieten (dynamisch, zowel geweer als pistool)

Niet al deze disciplines kunnen op iedere vereniging geschoten worden, maar het geeft wel aan dat de schietsport een breed scala aan mogelijkheden biedt voor zowel de recreatieve schutter als de topsporter.